Go-cart

15/04/2008:  Go-cart

Het idee speelt al lang in het hoofd van knutselende Valentijn: zelf een go-cart bouwen.
Tijn en kinderen willen een échte motor, An liever pedalen.
Tegen half juni 2008 had het concept een min of meer vaste vorm (zie tekening ‘HET plan’):

– De voorwielen moeten smaller zijn dan de achterwielen. Kwestie van ‘cool design’
– Er komt een motor op die gemakkelijk ‘af te klikken’ is
– Er komen pedalen op mèt versnellingen
– Er komt een hydraulische rem op
– Het frame moet scharnieren: de go-cart krijgt geen vering en om ervoor te zorgen dat de sturing stabiel contact maakt met de grond en het (ene) aangedreven wiel steeds op de grond staat, wordt de voorkant ‘draaiend’ opgesteld t.o.v. het frame.

zomer 2008: De bouw van de cart is begonnen. We kochten enkel de wielen. De rest is recup van RVS en gegalvaniseerde buizen. De motor wordt een oude 2-takt uit de jaren ’70 die nog uit een oude doos komt. Na wat foefelen draait deze perfect!
Remmen zijn er nog niet, maar we azen naar een schijfrem van een moto

 

september 2008: Het frame is compleet. We vonden een kinderstoel op het ‘grof huisvuil’. Perfect voor de kinderen maar te smal voor vader’s poep. Verder op zoek naar een cart stoel…
Het stuur is in lengte en hoogte verstelbaar. Dit blijkt handig te zijn voor verschillende maten kinderen en vaders.
De bouw van het pedalen-gedeelte blijft wat uit…

    

oktober 2008: Een andere motor gekregen! Het is een oude 4-takt van een Engelse radiaal grasmachine uit de jaren ’70. Vise-platinées zaten blokvast & carburator toe, maar de rest lijkt OK… na wat prutsen spint-ie als een naaimachine.
Een moto-rem hebben we van Philip gekregen, alleen de remschijf moest zelf gedraaid worden (diameter wielen).
De overbrenging is wat problematisch omdat ik geen riem/kettingtandwielen heb met verhouding 1/4. Ik maakte een tandwieloverbrenging maar vrees voor de sterkte hiervan…

Even later… Eerste testritten verlopen goed. De motor maakt veel minder toeren dan verwacht, en dus halen we maar een 15 km/u. Wellicht slijtage. Nu nog een beter stoeltje en de handrem overbrengen naar pedaal (de kinderen reageren te traag met de handrem)

  

 

december 2008: het wordt te koud om verder te werken. De rem is nu OK. Alles moet nu afgebroken worden voor definitieve montage en schilderwerken. De jongens vinden het cooooool!

Update 2011: de co-cart heeft in de beginweken heel wat gereden, zonder afwerking. De motor is te slecht en trekt het niet echt, en de achterwielen zijn te klein: het tandwiel rijdt over de grond als we op de oprit crossen.
Dus het ding “wacht” nu al een tijdje. De nieuwe motor staat wel al klaar, maar moet er op geraken.