Bio Valentijn

Valentijn Schepens

Korte Biografie Valentijn:

Valentijn Schepens is een creatieve veelzijdige autodidact die steeds de nadruk legt op goede menselijke relaties.

Na zijn technische opleiding deed hij in 1989 op jeugdige leeftijd een poging om onderwijzer te worden maar het lot (en ook het bruisende kotleven) had andere plannen.

In 1992 begon hij zijn professionele carrière in de wereld van de microfilm, waar hij als technical support engineer installatie, herstellingen en onderhoud deed van allerhande microfilmapparatuur. De eerste 9 jaar stapelden de ervaringen op gebied van elektromechanica, optica, projectplanning, stockbeheer  en IT zich op. Hij specialiseerde zich tevens in een vlotte en klantvriendelijke omgang.

Ondertussen groeiden enkele hobby’s uit tot een bijberoep. Zo richtte hij in 1993, samen met zijn vriendin An De Winter, VZW Akkefietje op, waar hij alle soorten kinderanimaties verzorgde. Als jongleur, éénwiel-piloot, ballonplooier, poppenspeler, vuurspuwer en veel meer, entertainde hij honderden kinderen.

Tevens bouwde hij destijds zijn eerste websites en gaf IT ondersteuning aan zelfstandigen.

Valentijn speelde toen ook reeds een paar jaar als gitarist en drummer in de band Full Moon Negative. Later speelde hij bij Vinyliser, Pussy Said No en trad nu en dan solo op.
Tot op vandaag speelt hij met enkele van de oorspronkelijke leden, die tevens zijn beste vrienden zijn, in de bands Fung en Diva.

Sinds 1993 woont hij samen met An en kreeg 3 kinderen: Lotte werd geboren in 1998 en zijn zonen Wout en Seppe in 2001. Hij trouwde met An in augustus 2005.

Zijn eerste carrièrewending kwam in 1999, toen hij bij TMS Comtelco als hoofd van een helpdesk voor een internationale firma aan de slag ging. In 2004, nadat zijn management met de noorderzon vertrok, werd hij office manager van diezelfde firma. Hij specialiseerde zich onder andere in IT, contractbeheer, bedrijfsbeheer, people management, customer relationship management en bouwde sterke relaties op met internationale bedrijven. Ondertussen schoolde hij zich via cursussen bij als team manager.

Toen het moederbedrijf in 2006 over kop ging, wilde hij weer ‘met de voeten op de grond staan’ en werkte enige tijd als technisch verantwoordelijke bij AF-belgium, een bedrijf dat zich specialiseert in grote compressoren. Hij deed er de volledige planning en organisatie van de technische dienst.

Hij begon in 2006 aan grote verbouwingen van hun woning te Ursel. Als all-round doe-het-zelver en techneut deed hij zowat alles zelf.

Eind 2007 kreeg hij de gelegenheid aan de slag te gaan als project manager in een bedrijf dat prototypes van machines ontwikkelt. Zijn ruime ervaring en nood aan creativiteit en afwisseling zorgden ervoor dat hij zich snel in de wereld van de machinebouw thuis voelde bij DD Engineering en daarna als technisch-commercieel verantwoordelijke bij SMO.

In 2009 begon hij ook energie te steken in een nieuwe passie. In zijn aquaponics systemen kweekt hij groenten en vis in een ecologische kringloop en ondersteunt mensen die dezelfde groene dromen nastreven  (o.a. via zijn site aquaponic.be, aquaponicsforum.eu, aquaponicsshop.eu & aquaponicspro.eu )
In bijberoep geeft hij workshops, ontwerpt en bouwt hij systemen, kweekt hij vis, en verdeelt materialen en kennis.

Nog in 2010 besloot hij een oude droom waar te maken, en begon aan een opleiding leerkracht (Specifieke lerarenopleiding) in avondschool aan het KISP te Gent die hij met glans kon afronden in 2014.

In 2014 kreeg Valentijn de mogelijkheid om zijn vriend Stijn Van Hoestenberghe bij te treden in de uitbouw van de eerste duurzame viskwekerij Aqua4C, waar de Omegabaars gekweekt wordt. Hij hielp mee aan het ontwerp en de ontplooiing van de hypermoderne kwekerij en zorgde er gedurende de 5 opstartjaren voor, dat alle technische aspecten geoptimaliseerd werden.

In 2019 volgde hij uiteindelijk zijn “roeping” en stapte in het onderwijs. Sindsdien geeft hij technische vakken op HTISA te Gent, een concentratieschool vol menselijke warmte en uitdaging.
In bijberoep blijft hij zich specialiseren in aquaponics, vooral als adviseur rond hergebruik van residuele en energiestromen in clusters.

Klik hier om Valentijn’s CV te downloaden.